Skolyoz Belirtileri Nelerdir?
26 Temmuz 2024

Skolyoz Belirtileri Nelerdir?

Skolyoz

Skolyoz, omurganın bel ve göğüs kısımlarındaki şekil bozukluklarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu rahatsızlıkta, omurga normal ekseninden saparak anormal bir şekilde eğrilir. Toplumda erkeklere oranla kızlarda daha sık görülür. Bu nedenle, risk taşıyan bireylerin özellikle ergenlik döneminde dikkatle izlenmesi gerekir. Skolyoz, çocukluk döneminde başlayabilir, ancak genellikle ergenlik dönemine kadar belirginleşmez ve gözden kaçabilir. Bu yüzden ailelerin çocuklarını yakından gözlemlemesi önemlidir. Uzmanlar, çocukların üç yaşına kadar dikkatle izlenmesini önermektedir çünkü bu yaşlarda belirlenen skolyozun tedavisi daha başarılı olabilir. Yaşın ilerlemesi ve vücudun ağırlığının artması ile omurgadaki eğrilik daha zor düzeltilebilir. İlerlememiş aşamadaki omurga eğriliği, desteklerin yardımıyla daha kolay düzeltilebilir. Erkeklerde görülen skolyoz, çoğu zaman tedavi edilmeden iyileşebilir. Ancak kızlarda bu iyileşme daha zordur. Bazen yaşın ilerlemesi ve omurgada aşınma nedeniyle 50 yaşını geçen kişilerde de skolyoz meydana gelebilir.

Omurgada normalde yandan bakıldığında hafif bir eğrilik vardır. Bel ve boyunda hafif çukurluk, sırtta ise hafif kamburluk göze çarpar. Ancak omurganın önden ve arkadan görünümü kesinlikle düz olmalıdır. Skolyoz hastasının omurgasına bakıldığında, sağa ya da sola doğru eğim dikkat çeker. Bu şekil bozukluğu, omurganın herhangi bir yerinde olabilir. Ancak en fazla rastlananı sağa doğru eğikliktir.

Skolyoz Belirtileri

  • Omurganın kalça ve omuz seviyesindeki şekil bozukluğu skolyozu akla getirmelidir.
  • Beldeki ve omuzdaki tek taraflı çukurluklar skolyozun en tipik belirtisidir.
  • Skolyoz hastalarında vücut ve kol mesafesi dengesizleşir.
  • Sırtta bir bölgede meydana gelen kamburluk hastalığın yerleşik olduğunu gösterir.
  • Kıyafetlerin dengesiz bir görünüm vermesi omurgadaki şekil bozukluğunun bir etkisidir.
  • Bacaklardan birisi diğerine göre uzunluk olursa.
  • Hastalardaki belirgin şekilde hissedilen bel ve sırt ağrısının olması.
  • Göğüs kafesindeki asimetrik görünüm ve kürek kemiğinde tümsek meydana gelmesi.

Skolyoz Nedenleri

  • Doğuştan olan omurga kusurları, kaburgaların hatalı kaynaması skolyoz oluşumunda etkilidir.
  • Kişinin beyin felci, çocuk felci, kas erimesi gibi hastalıkları geçirmesi.
  • Doğum sonrası yeterince gelişemeyen omurgada eğrilikler oluşabilir.
  • Omurga düzgün şekilde gelişse de bazen sebebi tespit edilemeyen eğrilikler meydana gelebilir.
  • Bacak boyları farklı olursa, bunun duruş bozukluğuna neden olma olasılığı yüksek olacağı için omurgada eğrilik meydana gelebilir.
  • Omurlar ve kaburga arasındaki kaslar kasılmadığında, kasların çekilmesiyle oluşan basamaklı yapı yüzünden deve hörgücüne benzer görünüm meydana gelebilir.
  • Genetik etkenler de skolyoz oluşumunda etkili olabilir.

Skolyoz Türleri

  • Çocuk Felci Nedeniyle Oluşan Skolyoz: Çocuk felci, skolyoz oluşumuna neden olabilir. Çocukluk döneminde en fazla görülen skolyoz türüdür.
  • Doğuştan Meydana Gelen Konjenital Skolyoz: Bu tür skolyoz anne rahminde başlar ve ilerleyici özellikte olur.
  • Serebral Palsi Skolyozu: Bu skolyoz türü, beyin ve omurilikten kaynaklanan serebral palsi rahatsızlığı sonucunda gelişir.
  • İdiyopatik Skolyoz: Bu tür skolyoz, toplumda en fazla görülen türdür. Nedeni bilinmeyen skolyoz olarak tanımlansa da genetik faktörlerin etkisi olduğu düşünülür.

Skolyoz Gebeliğe Engel Olur mu?

Skolyoz, toplumda kızlarda daha fazla görülen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle gebelik üzerindeki etkileri her zaman dikkat çekmiştir. Ancak kadınlarda gebe kalma yaşına kadar kemik gelişimi tamamlanmaktadır. Bu yüzden skolyoz ilerlemeden durdurulabilir. Eğer omurgadaki eğim az olursa, bunun ilerlemesi beklenmez. Uzmanlar, omurgadaki eğimin 50 dereceden fazla olması halinde, gebelikte eğimin artabileceğini belirtirler. Skolyoz hastası olan kadınlar, gebe kaldıklarında normal doğum da yapabilir. Bunun nedeni, pelvik kapasitesi ve omurga eğriliğinin bağlantılı olmamasıdır. Sadece omurga eğimi yüksek olan ve beraberinde kalp hastası olan kadınların, pelvik kapasitesi yetersiz olanların normal doğum yerine sezaryenle doğum yapması daha uygundur.

Skolyoz Tanısı ve Tedavisi

Hastaların fiziki muayenesinde omurga eğriliği belirlenirse, farklı açılardan alınan omurga röntgeni teşhise yardımcı olur. Ayrıca, omurgadaki eğriliğin ölçülmesi için skolyozometre kullanılır. Bu sayede hastalığın kesin tanısı yapılır. Bir hastaya skolyoz tanısının konması için omurgasında 10 dereceyi geçen bir eğimin olması gerekir. Eğer eğim bunun altında tespit edilirse, bunlar spinal asimetri olarak kabul edilir. Bu derecedeki eğrilikler genellikle kişiye rahatsızlık vermez. Skolyoz derecesinin belirlenmesini sağlayan tetkiklerin ardından uygun tedavi yöntemine başlanır.

Skolyoz tedavisi sırasında hastaların yakından takip edilmesi gerekir. Kontroller sırasında omurgadaki eğim devamlı izlenir. Eğer eğimde ilerleme olursa, korse ya da mold kullanımıyla omurgaya destek olunur. Skolyoz ileri aşamada olursa, ameliyatla omurgadaki eğim düzeltilebilir. Omurgada 20 dereceye kadar bir eğim varsa kesin tedavi için cerrahi girişim gerekir. Bunun yanında özel skolyoz egzersizleri de eğimi düzeltmeye yardımcı olabilir.

Küçük yaşlarda başlayan skolyoz ilerleyici özellikte olduğu için, tedaviye hemen başlanmalıdır. Çocukların hızlı bir gelişimden geçtiği bu dönemde omurga kısalığına engel olmak için omurga sabitlenmesini sağlayan füzyon adı verilen cerrahi yöntem tercih edilir. Bu yöntemin dezavantajları da bulunur. Bu yüzden her hastada uygulanamayabilir. Özellikle 5 yaş altındakilerde omurilik kanal darlığı, 8 yaş altındakilerde de akciğer gelişim sorunları, 10 yaş altındaki hastalarda da göğüs kafesi gelişim problemleri yaşanabilir. Bu nedenle giderek füzyon tedavisi yerini modern yöntemlere bırakmıştır. Günümüzde gelişen tekniklerle özellikle manyetik rod tedavisiyle hastalar uzaktan kumanda ile ağrısız ve ameliyatsız olarak skolyoz tedavisi görebilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Evrensel

26 Temmuz 2024 Cuma

Skolyozun belirtileri neler olabilir ve hangi durumlarda doktora başvurmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Evrensel,

Skolyoz belirtileri genellikle omurgadaki anormal eğrilik ile kendini gösterir. Belirtiler arasında omuz veya kalçaların asimetrik durması, bir omuzun diğerinden daha yüksek olması, bel bölgesinde bir tarafın daha çıkıntılı görünmesi ve sırtta belirgin bir eğri yer alabilir. Ağrı, yorgunluk ve nefes darlığı da belirtiler arasında olabilir.

Eğer bu tür belirtiler fark ediyorsan, kesinlikle bir doktora başvurmalısın. Özellikle eğrilik hızla ilerliyorsa, omurga ağrıları yaşıyorsan veya günlük aktivitelerini etkileyen bir rahatsızlık hissediyorsan bir uzmana danışmak önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, skolyozun ilerlemesini önlemek ve yaşam kaliteni artırmak açısından oldukça faydalıdır.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Skolyoz İlerler mi?

Skolyoz İlerler mi?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yetişkinlerde Skolyoz Belirtileri ve Tedavisi

Yetişkinlerde Skolyoz Belirtileri ve Tedavisi

Skolyoz MR Uygulaması ve Tedavi

Skolyoz MR Uygulaması ve Tedavi

Skolyoz Tetkiki Nedir?

Skolyoz Tetkiki Nedir?

Skolyoz Kol Ağrısı Yapar mı?

Skolyoz Kol Ağrısı Yapar mı?

Skolyoz Nasıl Anlaşılır?

Skolyoz Nasıl Anlaşılır?

Güncel

Skolyoz Düzeltme Egzersizleri Nelerdir?

Skolyoz Düzeltme Egzersizleri Nelerdir?

Güncel

Fonksiyonel Skolyoz Egzersizleri

Fonksiyonel Skolyoz Egzersizleri

Skolyoz Hareketleri Nelerdir?

Skolyoz Hareketleri Nelerdir?

15 Derece Skolyoz Belirtileri ve Tedavisi

15 Derece Skolyoz Belirtileri ve Tedavisi

Belde Skolyoz Tedavisi Nasıl Olur?

Belde Skolyoz Tedavisi Nasıl Olur?

Skolyoz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Skolyoz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Skolyoz Türleri Nelerdir?

Skolyoz Türleri Nelerdir?

45 Derece Skolyoz Belirtileri ve Tedavisi

45 Derece Skolyoz Belirtileri ve Tedavisi

Skolyoz Nasıl Düzelir?

Skolyoz Nasıl Düzelir?

Sağ Torakal C Skolyoz Tedavisi

Sağ Torakal C Skolyoz Tedavisi

C SkolyozTedavisi

C SkolyozTedavisi

Skolyoz Omurga Eğriliği Belirtileri ve Tedavisi

Skolyoz Omurga Eğriliği Belirtileri ve Tedavisi

Skolyoz Eğriliği Egzersizleri Nelerdir?

Skolyoz Eğriliği Egzersizleri Nelerdir?

Ergenlikte Skolyoz Tedavisi

Ergenlikte Skolyoz Tedavisi

Lomber Skolyoz Egzersizleri Nelerdir?

Lomber Skolyoz Egzersizleri Nelerdir?

Skolyoz Dereceleri Nelerdir?

Skolyoz Dereceleri Nelerdir?

Skolyoz Çeşitleri Nelerdir?

Skolyoz Çeşitleri Nelerdir?

Skolyoz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Skolyoz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Skolyoz Röntgeni Kronik Sorunları

Skolyoz Röntgeni Kronik Sorunları

Skolyoz Yüzme Egzersizleri Nelerdir?

Skolyoz Yüzme Egzersizleri Nelerdir?