{ "title": "Torakolomber Skolyoz", "image": "https://www.skolyoz.gen.tr/images/Torakolomber-Skolyoz-96.png", "date": "21.01.2024 15:26:44", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Torakolomber Skolyoz, tıp dilinde torakombler olarak isimlendirilen göğüs ile sakrum arasındaki omurga kısmında oluşan eğrilik olarak tanımlanmaktadır.

Torakolomber skolyoz tedavisi nasıl yapılır?

Bir skolyoz hastasına torakolomber teşhisi ancak Uzman bir ortopedistin yaptığı X ışını incelemesi sonucu kesin olarak konabilir. Bu skolyoz türü için uygulanan tedavinin ana amacı göğüs boşluğunda meydana gelen değişimlerin ilerleyişini durdurmak ve etkilerini önlemektir. Torakolomber hastaları sağlıklı bir hayat yaşayabilmek için doğru yemek yemek ve yapılacak işleri ile uyku düzeni arasındaki ilişkiyi iyi ayarlamaları önerilmektedir. Hastalara fizik tedavi kurslarında masaj reçetesi verilmektedir. Bazen ilaç ve fizyoterapi reçetesi birlikte verilmektedir. Fizik tedavi için yüzme dersleri de önerilebilmektedir. Ortopedik özellik taşıyan korse kullanımı, özel olarak üretilmiş ortopedik yatak kullanılması tavsiye edilir. Sanatoryum ya da kaplıcalara gitmek faydalıdır. Cerrahi operasyon yapılması omurganın durumuna bağlı olarak yapılması kararlaştırılabilir. Tüm torakolomber skolyoz hastalarına vücutta meydana gelmiş olan ihlalleri kısmen de olsa düzeltebilmek amacıyla egzersiz terapi metodu uygulanabilmektedir. Torakolomber skolyoz ilerleme gösterirse oldukça tehlikeli durumlara yol açabilir. Sonuç olarak hastalığın teşhisinin ardından vakit kaybı olmadan tedaviye başlanmalıdır.

Korse tedavisi nasıl yapılır?

Skolyoz hastalığının türleri için geliştirilmiş çok sayıda korse çeşitleri bulunmaktadır. Torakolomber skolyoz için de tedavi amaçlı korse kullanımı söz konusu olabilmektedir. Kullanılan korseler biyomekanik özelliktedirler. İyi bir korsede aranan özellik cerrahi ameliyata gerek bırakmayacak şekilde omurdaki eğrilikteki ilerlemeyi durdurabilmesidir. Giyilme süresi de korsenin etkisi için önemli bir etkendir. Örneğin hasta ergenlik döneminde ise tam kemikleşme olmadığı için günlük 23 saat boyunca korsenin giyilmesi gerekmektedir. Torakolomber skolyoz tedavisinde ekibin sağlıklı olarak çalışabilmesi başarılı tedaviyi arttırıcı bir etkendir. Bu aşamada hastanın ailesine ve kendisine çok önemli roller düşmektedir.
" } ] }