{ "title": "Torakal Skolyoz", "image": "https://www.skolyoz.gen.tr/images/Torakal-Skolyoz-72.jpg", "date": "21.01.2024 22:59:39", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Torakal skolyoz, ergenlik döneminde görülebilen bir skolyoz türüdür. Kız çocuklarında erkek çocuklara oranla daha fazla görülebilmektedir. Torakal skolyoz taraflı skolyoz olarak da ifade edilebilmektedir. Bu hastalıkta omurga kavisli bir yay şeklindedir.

Bu skolyoz türünde iki kısım bulunmaktadır. Hastalık ince deformasyonlar şeklinde başlar ve eğer gereken önlemler alınmaz ise hastalık ilerleme gösterir. Omurgadaki eğrilik derecesi ilk başlarda düşükken giderek 10 derece ile 25 derece arasında ilerleyebilmektedir. Omurgada yanal eğrilik olması nedeniyle göğüs bölgesinde konjenital mekanizmalar olabilmektedir.

Torakal skolyoz belirtileri nelerdir?
Hastalığın tanı ve tedavisi nasıl yapılır?

Bu skolyoz türünde omurgada oluşmuş olan omurgadaki etkiler dış taraftan yapılan muayene işlemi ile teşhis edilebilir. Torakal skolyozun derecesini ölçmek amacıyla X ışınları kullanılabilir. X ışınları ile göğüs kısmında oluşmuş karakteristik yapıdaki deformasyon oranı tespit edilebilmektedir. BT taraması yapılırken iç organların durumunun tam tespiti için farklı açılardan tarama yapılması gerekebilmektedir. Tedavisi için uygulanan süreçte ilaç kullanımı, fizyoterapi egzersizleri ve son çare olarak cerrahi müdahale söz konusu olabilmektedir. İlaç tedavisi tek başına yeterli iyileşme sağlayamamaktadır. Bu sebeple antienflamatuvar özellikli ilaçlar, ağrı kesiciler ve kalsiyum takviyesi için kullanılan ilaçlar sadece yardımcı tedaviler olarak değerlendirilmektedir. Torakal skolyoz ana tedavisinde kasların ve omurganın stabilizyasonunu sağlayıcı egzersizler yapılır. Güç gerektiren ani hareketlerden kaçınmak önemlidir. Egzersizlerin bir fizyoterapist kontrolünde yapılması gereklidir.
" } ] }