{ "title": "Skolyoz", "image": "https://www.skolyoz.gen.tr/images/Skolyoz-59.jpg", "date": "21.01.2024 05:08:09", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Skolyoz, Omurgadaki bel ve göğüs kısmındaki şekil bozukluklarını tanımlamak için kullanılır. Bu rahatsızlıkta normal ekseninden sapan omurgada anormal şekilde eğrilik meydana gelir. Toplumda erkeklere nazaran kızlarda daha fazla görülür. Bu yüzden risk taşıyan bireylerin özellikle ergenlikte iyi takip edilmesi gerekir. Skolyoz çocukluk döneminden itibaren başlamış olsa da ergenliğe kadar kendisini fazla belli etmeyen dolayısıyla gözden kaçan bir rahatsızlıktır. Bu konuda ailelerin üzerine düşeni yapması ve çocuklarını mutlaka gözlemlemesi gerekir. Uzmanlar bu konuda çocukların üç yaşına kadar iyi gözlenmesini tavsiye etmektedir. Çünkü bu yaşlarda belirlenen skolyoz tedavisi daha başarılı bir şekilde yapılabilir. Yaşın ilerlemesiyle ve vücudun ağırlığı arttıkça omurgadaki eğiklik daha zor düzeltilebilir. İlerlememiş aşamadaki omurga eğikliği desteklerin yardımıyla daha kolay düzeltilebilir. Erkeklerde görülen skolyoz çoğu zaman tedavi edilmeden iyileşmektedir. Kızlarda bu şekilde iyileşme daha zordur. Bazen yaşın ilerlemesi ve omurgada aşınma olması yüzünden 50 yaşını geçen kişilerde de skolyoz meydana gelebilir.

Omurgada normalde yandan bakıldığı zaman hafif bir eğrilik vardır. Bel ve boyunda hafif çukurluk, sırtta ise hafif kamburluk göze çarpar. Fakat omurganın önden ve arkadan görünümü kesinlikle düz olmalıdır. Eğer skolyoz hastasının omurgasına bakılırsa, sağa ya da sola doğru eğim dikkat çeker. Bu şekil bozukluğu omurganın herhangi bir yerinde olabilir. Ancak en fazla rastlananı sağa doğru eğiklik olmasıdır.

Skolyoz belirtileri nelerdir?
Skolyoz neden olur?
Skolyoz türleri nelerdir?
Skolyoz gebeliğe engel olur mu?

Skolyoz toplumda kızlarda daha fazla görülen bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla gebelik üzerine etkileri her zaman dikkat çekmiştir. Ancak kadınlarda gebe kalma yaşına kadar kemik gelişimi de tamamlanmaktadır. Bu yüzden skolyoz ilerlemeden durdurulabilir. Eğer omurgadaki eğim az olursa, bunun ilerlemesi de beklenmez. Uzmanlar omurgadaki eğimin 50 dereceden fazla olması halinde, gebelikte eğimin artabileceğini de belirtirler. Skolyoz hastası olan kadınlar gebe kaldıklarında normal doğumda yapabilir. Bunun nedeni pelvik kapasitesi ve omurga eğriliğinin bağlantılı olmamasıdır. Sadece omurga eğimi yüksek olan ve beraberinde kalp hastası olan kadınların, pelvik kapasitesi yetersiz olanların normal doğum yerine sezeryanla doğum yapması daha uygundur.

Skolyoz tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Hastaların fiziki muayenesinde omurga eğriliği belirlenirse, farklı açılardan alınan omurga röntgeni teşhise yardımcı olur. Ayrıca omurgadaki eğriliğin ölçülmesi için skolyozometre kullanılır. Bu sayede hastalığın kesin tanısı yapılır. Bir hastaya skolyoz tanısının konması için omurgasında 10 dereceyi geçen bir eğimin olması gerekir. Eğer eğim bunun altında tespit edilirse, bunlar spinal asimetri olarak kabul edilir. Bu derecedeki eğrilikler genellikle kişiye rahatsızlık vermez. Skolyoz derecesinin belirlenmesini sağlayan tetkiklerin ardından uygun tedavi yöntemine başlanır.

Skolyoz tedavisi sırasında hastaların yakından takip edilmesi gerekir. Kontroller sırasında omurgadaki eğim devamlı izlenir. Eğer eğimde ilerleme olursa korse ya da mold kullanımıyla omurgaya destek olunur. Skolyoz ileri aşamada olursa, ameliyatla omurgadaki eğim düzeltilebilir. Omurgada 20 dereceye kadar bir eğim varsa kesin tedavi için cerrahi girişim gerekir. Bunun yanında özel skolyoz egzersizleri de eğimi düzeltmeye yardımcı olabilir.

Küçük yaşlarda başlayan skolyoz ilerleyici özellikte olduğu için, tedaviye hemen başlanmalıdır. Çocukların hızlı bir gelişimden geçtiği bu dönemde omurga kısalığına engel olmak için omurga sabitlenmesini sağlayan füzyon adı verilen cerrahi yöntem tercih edilir. Bu yöntemin dezavantajları da bulunur. Bu yüzden her hastada uygulanamayabilir. Özellikle 5 yaş altındakilerde omurilik kanal darlığı, 8 yaş altındakilerde de akciğer gelişim sorunları, 10 yaş altındaki hastalarda da göğüs kafesi gelişim problemleri yaşanabilir. Bu nedenle giderek füzyon tedavisi yerini modern yöntemlere bırakmıştır. Günümüzde gelişen tekniklerle özellikle manyetik rot tedavisiyle hastalar uzaktan kumanda ağrısız ve ameliyatsız olarak skolyoz tedavisi görebiliyorlar.
" } ] }