{ "title": "Skolyoz Platin", "image": "https://www.skolyoz.gen.tr/images/Skolyoz-Platin-96.jpg", "date": "21.01.2024 11:24:19", "author": "Canan", "article": [ { "article": "Skolyoz Platin, skolyoz halk arasında omurga eğriliği olarak bilinir. Omurga kısmında oluşan tümör, fıtık, bel kayması, enfeksiyon gibi sorunlar omurgada şekil bozukluğuna neden olur. Omurga ağrısına da neden olur. Kişinin boyun ve bel ortasında hafif çukurluk vardır. Sırt bölgesinde ise hafif kamburluk vardır. Omurga belin sağa, sola, geriye, öne doğru eğilimini sağlar. Bel ve sırt bölgesinde oluşan ağrı ileri yaşlarda daha çok artmaya başlar. Kilolu kişilerde, yetişkin kişilerde omurga eğriliği ile omurga ağrısı daha çok oluşur. Omurga ağrısı kişide denge kaybına neden olur. Omurgada oluşan şiddetli ağrı için bel bölgesine platin yerleştirilir. Platin takılmadan önce kişinin vücudu platine uyumlu olup olmadığı tespit edilir. Ameliyat ile omurgaya binen yükün yarısı platine verilir. 4 saatlik ameliyat ile bele platin takılır. Platin yaklaşık olarak 20 santim uzuluğunda olur.

Skolyoz platin omurgaya takıldığında bel kısmın düz ve şekil olması sağlanır ve bel kaymasını önlemeyi sağlar. Platin belli bir süre sonra işleyişini kaybeder. Birkaç sene sonra platin çıkarılır. Omurgaya takılan platin kişiye aşırı dinç etkisi sağlamaz. Zorlu spor ve egzersiz hareketleri omurga ağrısını hissettirebilir. Platin omurganın yükünün yarısını aldığı için ağrıların azaldığı hissedilir. Hafifleyen ağrı bedenin rahat hareket etmesini sağlar. Platin omurganın hareketini kısıtlamaz. Ameliyattan sonra 2 hafta içinde omurganın iyileştiği görülür ve kişi doktor tavsiyesine uyarak hayatını devam ettirmelidir.

Skolyoz platin takılınca dikkat edilmesi gerekenler

Omurgaya takılan platin kişinin ağrısını azalttığı için fiziki rahatlığını da sağlamaktadır. Bel kısmına takılan platin için kişinin dikkat etmesi gereken öneriler vardır.
" } ] }