{ "title": "Skolyoz Nefes Darlığı", "image": "https://www.skolyoz.gen.tr/images/Skolyoz-Nefes-Darligi-58.jpg", "date": "19.01.2024 17:26:34", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Skolyoz Nefes Darlığı, sırt alanında ense kısmından başlayıp bel kemiğine kadar ilerleyen omurga eğriliği ile zaman zaman solunum güçlüğü yaşanmaktadır. Bu durumun nedeni birçok etkene bağlı olarak değişkenlik gösterir. Skolyoz; dik olmayan bir duruş, aşırı iş yükü, yanlış çalışma pozisyonları, sırt ve bel kısmına şiddetli darbe alınması, iltihaplanma, kemik erimesi, kan damarlarının tıkanıklığı ve genel vücut yapısının dirençsiz olmasından ötürü meydana geldiği için beraberinde nefes darlığı problemini ortaya çıkarır. Bu durumda halsizlik, aşırı terleme, iştahsızlık ve ağrı hissi oluşur.

Skolyoz nefes darlığı genellikle yetişkin insanlarda görülür. Bu rahatsızlık kalıtsal nitelikte ise küçük yaştaki çocuklarda dahi görülebilir. Günlük yaşamı etkisi altına alan bu sağlık sorunu, stresle birlikte psikolojik durumun kötü yönde ilerlemesine neden olur. Skolyoz kaynaklı solunum problemi ilerleme aşamasında harekette kısıtlılık, iş gücü kaybı, kalp atışların hızlanması, kan dolaşımında düşüş ve dengede duramama gibi sorunları meydana getirir. Ciddi nitelikteki bu hastalık dikkate alınmadığı taktirde can kayıplarına mahal verir.

Skolyoz Nefes Darlığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Omurgaların eğrilik durumu kişiden kişiye yaş, cinsiyet, kilo, boy ve yaşam koşulları gibi birçok faktöre yönelik farklılık gösterir. Hal böyle olunca solunumun yetersizliği skolyozun şiddetiyle doğru orantılı olmaktadır. Bu rahatsızlığın tedavisi doktora başvuru yapılarak muayene sonrası tetkikler dahilinde tanının konulmasından sonra başlar. Birtakım egzersizler ve tavsiye edilen ilaçlar skolyoz nefes darlığı tedavisine hız kazandırır. Aniden iyileşme mümkün olmadığından belirli aralıklarla yapılan egzersizlerin düzenli ve doğru uygulanması şarttır. Öte yandan öne eğik duruş sergilememek, ortopedik yatak seçimi, ağır yük taşımamak, sürekli istirahat etmek ve vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerali organik besinlerden almak iyileşme açısından son derece önemlidir.
" } ] }