{ "title": "Skolyoz Korsesi", "image": "https://www.skolyoz.gen.tr/images/skolyoz-korsesi-276.jpg", "date": "20.01.2024 00:04:38", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Skolyoz korsesi, skolyoz hastalığının ilerlemesini azaltacaktır. Bu hastalıkta önce omurgada bir tarafa doğru eğilme olur, daha sonra omurganın kendi ekseninde dönmesiyle kaburgalarda yamukluk ortaya çıkar. Bu etkiler sırtta kamburluğa yol açar. Skolyoz çoğunlukla çocukluk döneminde ortaya çıktığı için, büyümenin etkisiyle omurgadaki eğiklik de artar. Omurgadaki eğim 25 dereceyi aştığında ciddi sorunlar baş gösterir. Skolyoz korsesi büyümeyle birlikte artan omurga eğimini tam olarak düzeltmese bile, hastalığın gelişmesini engeller. Bu tedavi hastanın büyüme çağında uygulandığı takdirde oldukça başarılı sonuçlara neden olur.

Skolyoz korsesi kimler için uygundur?
Skolyoz korsesi türleri arasında nasıl seçim yapılmalı?

Skolyoz korsesi diye bilinen düzeltici korse çeşitleri oldukça fazladır. Bunlar arasında en uygun olanı kullanmak gerekir. Skolyoz korsesi seçiminde doktorunuz omurgadaki eğriliğin yerine ve şekline uygun bir korse tercihi yapabilir. Buna rağmen böyle eğriliklerde kullanılan farklı skolyoz korseleri vardır. Bu korselerin yapıldığı malzemeler farklı olabilir, yapılma tekniği farklılık gösterebilir. Ayrıca skolyoz korseleri arasında fiyat farklılıkları olabilir. Skolyoz hastası için önemli olan omurgadaki eğrilik düzeltebilecek en uygun korsenin kullanılmasıdır. Korsenin türü pek önemli değildir. Sadece hastaların henüz çocuk olması nedeniyle rahat, kullanması kolay, dışarıdan belli olmayan skolyoz korsesi seçimi daha uygun olacaktır.

Skolyoz korsesi tedavisinin etkinliği için, hasta, aile ve doktor iş birliği içinde olmalıdır. Bu aynı zamanda çocuğun korseyi benimsemesine ve daha rahat kullanmasına yardımcı olur. Hastanın çocuk olması korse tedavisinin en zor tarafıdır. Çocuğun korse kullanma fikrini benimsemesi oldukça önemlidir. Skolyoz korsesi hazırlandığında doktor tarafından korsenin denetlenmesi gerekir. Grafiler çekilerek korsenin bası noktalarıyla uyumlu olup olmadığına, bası yastıkçıklarının kalınlığına bakılmalıdır. Omurgadaki eğriliğin %50 oranında düzeltmeyi hedefleyecek şekilde skolyoz korsesi hazırlanmalıdır. Bu yüzden korsenin hedeflere uygun hazırlanması ve kullanılmaya başlanması gerekir. Çocuk için korsenin kullanılması zor olduğu kadar zahmetlidir. Bu tedavi süreci sabır ister. Bu yüzden skolyoz korsesi rahat olmalı ve çocuğun bunu kullanmayı istemesi gerekir.

Skolyoz korsesi başarı oranı nedir?

Skolyoz korsesi vücuttaki büyüme sırasında omurgadaki eğriliğin artmasını engelleyebilmek için destek vazifesi görür. Bu tedavinin temel amacı omurga eğriliğinin derecesini düşürmek değil, eğriliğin ilerlemesini yavaşlatmak ve durdurmaktır. Skolyoz korsesi omurga eğriliğini tam olarak düzeltmez. Ancak yapılan kontrollerde belli oranda düzelme olması beklenir. Bu tedavideki en iyi başarı oranı eğriliğin ilerlemesinin durdurulması ve cerrahiye gerek duyulmamasını sağlamaktır. Araştırmalar hastaların yarısından bunun sağladığını ortaya koymaktadır. Korsenin kullanımı eğrilik 40 derecenin üzerinde olduğunda pek önerilmez. Nadiren ameliyatın geciktirilmesi için, 60 dereceye kadar olan eğriliklerde skolyoz korsesi kullanılabilir.

Skolyoz korsesi tedavisinin başarısı için gereken kriterler nelerdir?
Skolyoz korsesi kullanımında tedavinin başarısına korsenin günlük kullanım süresi önemli bir etki yapar. Günde 6 saate kadar kullanım tedavide %41 oranında başarı sağlarken, 13 saat ve üzerinde korse kullananlarda bu oran %90 civarında olur. Bu etkin skolyoz tedavi yönteminde hastanın uyumlu olması ve ailenin hastayı desteklemesi eğriliğin ilerlemesini de durduracaktır.
" } ] }