{ "title": "Skolyoz Hareketleri", "image": "https://www.skolyoz.gen.tr/images/Skolyoz-Hareketleri-26.jpg", "date": "21.01.2024 15:51:20", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Skolyoz Hareketleri: Skolyoz, omurga sisteminin, normal durumda yere dik olarak, sütun uzanması gerekirken bu yapısını kaybederek, anormal bir biçimde eğilmesi halidir.

Fonksiyonel skolyoz olarak da bilinen nonstriktürel skolyoz, kolumna vertebralisin yalnızca lateral koleksiyon biçiminde anormal durumlarıyla karakterize durumdadır. Rotasyon bulunmaz, bundan dolayı yapısal değişiklik göstermez. Bu özelliği nedeniyle diğer türlere göre daha hafif olabilmektedir. Fonksiyonel Skolyoz olayında kesin olarak altında yatan patolojik bir sebep bulunur. Ortaya çıkış sebebi olarak sinir kökünde bası, alt ekstremite eşitsizliği, kişinin günlük hayatındaki bazı alışkanlıklar gösterilebilir. Tedavisi yapılmayan skolyoz zaman geçtikçe strüktürel skolyoza dönüşebilmektedir. Budan dolayı skolyoz için yakın takiple beraber tedavi gerekir.

Skolyoz hastalığı için eğrinin derecesi çok mühimdir, çünkü bu hastalığın tedavisi olayında tedavinin yapılacağı program ayarlanır. Şayet eğrilik 20 derecenin altındaysa, burada yalnızca egzersiz tedavi uygulaması yapılır. 20- 50 dereceli skolyozlarda korse ve egzersiz verilir. Bundan daha üst derecede cerrahi uygulamaya geçilir.

Skolyoz hastalığı, vücudun normal vaziyetini olumsuz olarak etkiler. Abdominal ile torakal boşluk arasında bulunan dengeyi bozmaktadır. Normal durumda bulunan göğüs kafesinin, göğüs üzerinde görülen karesel vaziyeti bozulur. Pelviste bir yöne doğru eğim olurken, omuzlar ise diğer yöne doğru sarkma görülür. Bu duruma dekompasasyon adı verilir. Göğüs kafesi içinde yer alan bu organlarda normal yerleşim yerlerinden dışa doğru itilme görülür. Vücutta tüm sistemler etkilenir. Dahası skolyozda açının çok keskin olduğu durumlarda ise hastada parapleji dahi görülebilir.

Eğrilik derecesinin daha az olduğu hastalar için fizyoterapist tarafından bir egzersiz programı yapılır. Skolyoz hareketleri ile tedavinin amacı postürü düzeltip, esnekliği artırma, kas kuvveti ortaya çıkan düzensizliğin önüne geçilmeye çalışılır.

Skolyoz HareketleriŞunlardır
Tüm bu skolyoz hareketleri fizyoterapistin detaylı bir değerlendirme sonucu, hasta için özel olarak çıkarılan egzersiz programıyla verilir. Eğrilikte açının fazla olması durumunda egzersize ilave olarak korse verilir.

" } ] }