{ "title": "Skolyoz Fizik Tedavi", "image": "https://www.skolyoz.gen.tr/images/Skolyoz-Fizik-Tedavi-55.jpg", "date": "21.01.2024 14:04:57", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Skolyoz fizik tedavi: Omurga eğriliği olarak tanımlanan skolyoz hastalığı kişinin yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Genellikle çocukluk çağı deformitesi olarak ortaya çıkan skolyoz çoğunlukla 9-14 yaşları arasında ortaya çıkar. Yetişkinler ile daha küçük yaşlarda bebeklerde bile görülebilen skolyoz kızlarda erkeklere göre daha hızlı ilerler ve tedavi edilmediği takdirde vücudun kozmetik görünümünü olumsuz olarak etkiler. Çocukluk döneminde psikolojik sorunlara bile neden olan bu hastalık tedavi edildiği taktirde tamamen iyileşir. İlerleyen bir hastalık olan skolyoz fizik tedavi sayesinde kontrol altına alınabilir. Skolyoz fizik tedavi egzersizleri sayesinde ağrılardan kurtulmak ve bu sayede yaşam kalitesini yükseltmek mümkündür.

Skolyoz fizik tedavi, bu hastalık doktor tarafından muayene esnasında kolay teşhis edilir. Fakat bulunduğu bölge ve eğriliğin derecesinin tespit edilebilmesi için omurga filmine ihtiyaç duyulur. Nadir durumlarda ise bu hastalığa başka bir hastalığın neden olabileceği düşünülerek tomografi ve MR gibi tetkik yöntemlerine gerek duyulabilir. Omurganın bir ya da iki bölgesini etkileyebilen skolyoz derecesi 40-45 üzerinde geldiğinde tedavi seçeneği cerrahi olarak yapılabilir. Bu nedenle skolyoz fizik tedavi hastalığın ilerlemesini büyük bir oranda azaltacağı için fizik tedavi bu hastalığın vazgeçilmez bir parçasıdır.

Skolyoz fizik tedavi amacı

Fizik tedavinin amacı öncelikle postürü düzelterek kaslardaki kuvvetin azalmasını engellemek ve esnekliği arttırmaktır. Skolyoz hastalığında doktorun önereceği fizik tedavi hareketleri sayesinde hastanın hareket kabiliyeti artar ve ani hareket sonucu ortaya çıkacak bazı tehlikeler önlenmiş olur. Bununla beraber skolyozdan kaynaklanan ağrılar azalır ve vücutta bu rahatsızlıktan dolayı ortaya çıkacak denge kaybı engellenmiş olur.
" } ] }