{ "title": "Skolyoz Dereceleri", "image": "https://www.skolyoz.gen.tr/images/Skolyoz-Dereceleri-86.png", "date": "21.01.2024 18:32:26", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Skolyoz Dereceleri, Skolyoz halk arasında omurga eğriliği olarak bilinir. Skolyoz başlı başına bir hastalık değildir sadece bir bulgudur. Birçok hastalığın etkeni ya da sonucu olarak meydana gelebilir. İnsan omurgası yapı itibariyle anatomik olarak hafif bir eğriliğe sahiptir. Boyun ve bel bölgesine denk gelen hafif çukurluklar tıp dilinde lordoz olarak adlandırılırken; sırt bölgesinde yer alan hafif kamburluk ise kifoz olarak adlandırılır. Ancak anatomik eğrilik dışında omurgaya arka açıdan ve ön açıdan bakıldığında mutlaka düz olmalıdır. Skolyoz durumunda ise bu görüntü biraz daha farklıdır. Skolyoz durumunda omurga sağ ya da sol tarafa doğru eğilim gösterir. Görünüm olarak kişide bir eğrilik oluştururken bunun yanı sıra kişinin fiziksel olarak yaşam dengesini de bozar. Rastlanan eğrilik şekli genellikle dış bükey olarak adlandırılan sırtın sağ tarafa kayma şeklidir. Farklı bir deyişle omurganın yanlara doğru \"S\" veya \"C\" harfi biçiminde kıvrılma olarak adlandırılır. Gözlenen her eğriliğin skolyoz dereceleri farklıdır.
Skolyoz erkeklere oranla kadınlarda daha fazla rastlanılan bir durumdur. Ancak erkekler daha çabuk iyileşme gösteririken kadınların iyileşme süreci biraz daha uzayabilir. Skolyoz çocukluk döneminden itibaren kişiyi etkilese kendisini ergenlik çağında belli edeceği için herkesiz gözden kaçırabileceği bir durumdur. O nedenle ergenlik dönemine kadar belirli aralıklarla doktor muayenesi şarttır. Çünkü ilerleyen yaşlardaki skolyozu engellemek her zaman için daha zordur.

Skolyoz Dereceleri Nelerdir?
Bebeklik dönemi: 0-2 yaş arası
Juvenil dönemi: 3-9 yaş arası
Adolesan dönemi: 10-17 yaş arası
Yetişkinlik dönemi: 18 yaş ve üstü.
Ön ve arka olarak düzlemin anatomik yapısı incelendiğinde sınıflandırma boyun omurları, boyun ve üst sırt, bölgesel sırt omurları, alt sırt ve bel omurları, bölgesel bel omurları şeklindedir.
Skolyoz dereceleri için tanı ve teşhis için mutlaka röntgen filmi çekilmesi gerekir. Röntgen sonrası omurgadaki eğrilik açı cinsinden ölçüşerek teşhis edilir. Çoğu doktor cerrahi müdahalenin gerekliliğini derecelendirme yöntemi ile karar verir.

10 derecenin altındaki açılar: Sağlık üzerine herhangi bir etkisi olmayan küçük eğriliklerdir. Bu derece tıp dilinde \"spinal asimetri\" adı ile bilinir. Eğriliğin skolyoz olabilmesi için 10 derecenin üzerinde olması gerekir. 10 derecenin altındaki açılar \"cobb açısı\" olarak adlandırılır. Düşük dereceli eğrilikler ilerleyen zamanlarda skolyoz riski oluşturmaması için gözlem altında tutulur Bunun için hastanın belirli aralıklarla muayene edilmesi gerekir. Burada önemli olan skolyozun ilerleyip ilerlemediğinin tespitinin yapılmasıdır.

20 ile 40 derece arasındaki açılar: Adolesan döneminde gözlenir. Orta derecelerdeki skolyoz için uzmanlar egzersiz, fizik tedavi­ ve korse­ tavsiye eder. Aralarında en etkili tedavi yöntemi korsedir. Uygulanan korse tedavisinden beklenen eğriliğin gözle görülür şekilde düzelmesinden ziyade ilerleme hızının yavaşlaması ve cerrahi müdahaleye gerek kalmadan bu şekilde tedavi edilmesidir. Korsenin günde 23 saat boyunca takılması gerekir.

40 derecedeki açılar: Büyümesini büyük ölçüde tamamlamış ve büyük olasılıkla ilerleme riski olmayan durumlardır. Bu nedenle skolyoz büyümesi tamamlanmış kişilerde cerrahi müdahale kararı verilebilmesi için sırt bölgesindeki eğriliklerin 45-50 derece üzeri olması; bel bölgesindeki eğriliklerin ise 40 derece üzerinde olması gerekir. Cerrahi müdahale gereken durumlardır. Genel olarak 40 derecenin üstündeki eğriliklerde cerrahi gündeme gelir. Cerrahi müdahaledeki ilk amaç gövde simetrisinin sağlanmasıdır.
" } ] }