{ "title": "Skolyoz Çeşitleri", "image": "https://www.skolyoz.gen.tr/images/Skolyoz-Cesitleri-16.jpg", "date": "20.01.2024 10:22:41", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Skolyoz çeşitleri, hastalığın şiddetine göre sınıflandırılmış halleri olmaktadır. Skolyoz hastalığı omurga bölgesinde meydana gelen eğrilik olmaktadır. Normal şartlarda insan vücuduna yan profilden bakıldığı zaman tam düz değilidir. Yani kıvrım vardır. Ancak bu sıkıntı oluşturmamaktadır. Fakat önde bakıldığında düz durmaktadır. Skolyoz çeşitleri, eğriliğin oluşma nedenine, yaşa, cinsiyete göre değişebilmektedir. Aynı sebepten iki kişide meydana gelen skolyoz ikisinde de aynı seyirde olmamaktadır. Skolyoz görülme oranı ortalama %2-4 arasında olmaktadır. Kız çocuklarda görülme oranı daha yüksek olmaktadır. Skolyoz çeşitleri aşağıdaki gibi olmaktadır.

İdiopatik skolyoz: bu tür en sık karşılaşılan olmaktadır. Ancak sebebi tam olarak ortaya çıkarılmış değildir. Omurga bölgesinde meydana gelen eğrilme hali 'S'ya da 'C' şeklinde olabilmektedir. Bu şekilde meydana gelen eğrilik durumu sırt ve bel bölgesinde çıkıntılara neden olmaktadır. Bu tür başlama yaşına göre üçe ayrılmaktadır. 0-3 yaş aralığında ortaya çıkarsa infantil tür, 4 yaş ve puberte arasında başlarsa jüvenil tür ve bu aşamadan devam ederek daki büyüme tamamlanmasına kadar adölesan tür olarak adlandırılmaktadır. Nedeni bilinmese bile yüksek bulgular sonucunda nörolojik, disk patolojileri, kaslarda meydana gelen dengesizlik ve bağlardaki kolajen yapıda bozulma dikkat çekmektedir.

Nöromusküler skolyoz: Skolyoz çeşitleri içerisinde ikinci sırada yer alan bu türün genel nedenleri arasında kas ve sinir hastalıkları yer almaktadır. Bu hastalıkları beyin ve omurilik kaynaklı olabilmektedir. Birinci türe göre solunum sorunları, iletişim bozuklukları, epileptik nöbetler görülebilmektedir. Tedavi olarak füzyon tedavisi uygulanmaktadır. Ancak cerrahi müdahale düşünüldüğünde küçük yaşlar tercih sebebidir.

Konjenital skolyoz: bu tür çocuk anne karnında iken ortaya çıkan omurga sorunlarına bağlı olmaktadır. Omurga gelişim süreci diğer organların gelişimi ile ilk 3 aylık süreçte tamamlanmaktadır. Bu süreç içerisinde omurga yapısında anormal gelişme ve birleşik kalma sonucunda büyüme asimetrik bir hal alır. Şekil bozukluğunun tipi anormal gelişen omurun hangi omurga kolonunda ve hangi yönünde oluştuğu ile bağlatılı olmaktadır. Erken dönemde ilerleme hızı çok yüksek olmaktadır. Bu nedenle tedavi için yine çocukluk dönemi en uygun zaman olmaktadır.
" } ] }