{ "title": "Skolyoz Başlangıcı", "image": "https://www.skolyoz.gen.tr/images/Skolyoz-Baslangici-14.jpg", "date": "21.01.2024 10:12:44", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Skolyoz başlangıcı. Günümüzün gelişen teknolojisi ile ortaya çıkan gerilim ve stres, kişilerin psikolojisini bozmakla birlikte fiziksel etkileri ile de kendini belli etmektedir. Özellikle günlük hayatımızın vazgeçilmezleri arasına giren bilgisayar kullanımı da başta omurga olmak üzere birçok hastalığa adeta davetiye çıkarmaktadır. Son zamanların oldukça sık görülmeye başlayan rahatsızlıklarının başında skolyoz vakaları yer almaktadır. Omurgada oluşan bozulmalar sonucu ortaya çıkan skolyoz hastalığı, genel olarak göğüs ve bel bölgelerinde daha sık görülmektedir. Her geçen gün büyük bir artış gösteren skolyoz hastalığının görülme oranı oldukça yüksek olmasına rağmen, bayanlarda daha sık rastlanmaktadır. Öne doğru eğilir gibi etkenlerle başlayan skolyoz hastalığı, daha ileri vak'alarda yaşamı olumsuz etkileyebilecek bir hal almaktadır.

Skolyoz başlangıcı belirtileri nelerdir?

Skolyoz hastalığının kişiden kişiye değişmekle birlikte çeşitli belirtileri bulunmaktadır. Hastalığın görüldüğü yer ve kişiye göre tedavi süreci de farklılıklar gösterir. Skolyoz hastalığı göğüs bölgesinde ve üst tarafında kamburluk oluşturabilir veya kürek kemiği diğerine göre daha yüksek ve alçak görünüm ortaya çıkar, kalça ile omuz bölgesi orantısız bir görünüm kazanır. Kalçanın bir tarafı yüksekken diğer tarafı alçak olması en sık görülen belirtilerindendir. Skolyoz başlangıcı bulunan kişinin sırt bölgesinde hörgüç şeklide görünüm ortaya çıkar ve kişi eğildiğinde bir görünüm daha çok belirgin hale gelir. Kolla gövde arasında gözle görülebilir bir boşluk olacağı gibi olsun bölgesinde öne doğru eğik bir hal alabilir. Diğer belirtiler arasında ise yorgunluk, bel, omuz ve Kalça ağrıları ile nefes darlığı en sık görülen belirtilerdendir.

Skolyoz başlangıcı tedavisi nasıl yapılır?

Skolyoz başlangıcı tedavisi kişiye göre farklılık göstermekle birlikte, hastalığının derecesi ve çeşidi doktorun tedavi uygulamasını belirler. Bütün tedavi yöntemleri uygulandıktan sonra, cerrahi müdahale en son tercih edilen yöntemler arasındadır. Genel olarak skolyoz başlangıcı tedavisinde, korse kullanımı, ilaç tedavisi ve çeşitli egzersiz tedavileri uygulanmaktadır. Skolyoz başlangıcı teşhisi konulan hasta gözlem altına alınır ve belirli hareketleri ve spor yapması sağlanır. Yeni başlayan ve ilerlemiş vak'alarda korse kullanımı tavsiye eden uzmanların amacı hastalığın ilerlemesinin azaltmak ve cerrahi müdahalenin önüne geçilmesine yönelik olmaktadır. Korse kullanımını tedavi amacı ile kullanmak için bazı şartlar gereklidir, aksi halde olumlu sonuç ortaya çıkmaz ve boşa vakit kaybına neden olmuş olur. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise hastalığın hangi bölgeye yerleştiğidir. Hastalık riskli bir bölgede ortaya çıkması halinde, cerrahi müdahale sırasında hastanın yaşamı son bulabilir veya çok ciddi sağlık sorunları ortaya çıkarabilir.
" } ] }