{ "title": "Skolyoz Ameliyatı Sonrası", "image": "https://www.skolyoz.gen.tr/images/Skolyoz-Ameliyati-Sonrasi-64.jpg", "date": "20.01.2024 10:41:52", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "
Skolyoz Ameliyatı Sonrası, skolyoz omurga, göğüs ve bel kısmında görülür. Skolyoz eğriliği omurganın sağa, sola ve içeriye doğru kıvrılarak eğilmesinden oluşan bir hastalıktır. Sağlıklı olan bir kişide omurgası boyunla kalça kemiğine doğru düz bir şekle sahip iken skolyoz olan bir kişinin bel bölgesinde sağa, sola ve içeriye doğru oluşan eğrilikler oluşmaktadır. Skolyoz hastalığı fizik tedavi ve diğer tedavilerden sonuç alınmadığı taktirde ameliyattan başka yapılacak bir tedavide yoktur.

Skolyoz ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir? Ancak hasta bu skolyoz ameliyatından sonra bir süre dinlenmeli ve doktorunun uygun gördüğü tedavinin dışında kendini yormamalıdır. Skolyoz ameliyatından sonra ameliyatlı bölgeye su değmemelidir. Çünkü ameliyatlı bölgenin mikrop kaparak iltihaplanmasına sebep olur. Skolyoz ameliyatından sonra da hasta ani hareketlerden kaçınmalı ve doktorun uygun gördüğü tedavi uygulanmalıdır.

Ayrıca skolyoz hastalığı doğuştan oluşan bir rahatsızlık olabildiği gibi sonradan da ortaya çıkabilmektedir. Özellikle kız çocuklarının gelişme dönemi olan 10-15 yaş aralığında da oluşabilmektedir. Bu durum çoğu zaman fark edilmeyebilir ve daha ileri bir boyuta gelebilir. Bu nedenle aileleri özellikle kız çocuklarının duruş ve hareketlerine dikkat etmeleri bir değişiklik gördüklerinde doktora götürüp muayene ettirmeleri gerekiyorsa röntgen çektirerek emin olmalılardır. Çünkü skolyoz hastalığı ne kadar erken teşhis edilir ise tedavisi de o kadar kolay ve kısa sürer.

Skolyoz hastalıklarında hastalık başlama aşamasında ise genellikle korse ile tedaviye başlanır. Bir süre korse kullandıktan sonra hastalığın seyrine göre fizik tedavi yöntemleri de uygulanarak hastalığın seyrine bakılır. Hastada düzelme yok veya ilerlemiş ise özellikle bel bölgesinde ağrılara sebep olur. Hatta bazı skolyozlarda da hastanın nefes alıp vermesi de zorlaşır. Bu ağrı ve şikâyetler doğrultusunda doktorunuz ameliyat önerecektir. Ameliyat olacak hasta da bir gün önce hastaneye yatırılarak ameliyat için gerekli olan işlemler yapılır. Bir gün sonra da ameliyat edilerek gerekli düzeltmeler ve platinler takılır. Skolyoz ameliyatı sonrasında kişi ortalama bir hafta hastanede yattıktan sonra taburcu edilir. Doktoru tarafından alınması gereken ilaç tedavisi verilir. Skolyoz ameliyatında sonra kişi bir ay sonra yavaş yavaş kendine gelerek toparlanmaya başlar. Ancak tamamen iyileşmesi hastanın ameliyatından sonra kendine dikkat etmesine bağlıdır. Ameliyattan iki üç ay sonra doktorunuzun verdiği hafif egzersiz veya fizik tedaviyle eski sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

Skolyoz ameliyatı sonrası oluşabilecek komplikasyonlar

Başarılı geçen bir skolyoz ameliyatından sonra hasta doktorunun tavsiye ettiği şekilde davranmalı kendini yormamalıdır. Özellikle enfeksiyonlara karşı ameliyatlı bölgeyi temiz tutmalı ve su değdirmemeye çalışmalıdır. Çünkü ıslak olan ameliyatlı bölge daha çabuk bakteri üreterek daha ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir.
" } ] }