{ "title": "Ergenlikte Skolyoz", "image": "https://www.skolyoz.gen.tr/images/Ergenlikte-Skolyoz-45.jpg", "date": "19.01.2024 12:49:43", "author": "Burak çobanoğlu", "article": [ { "article": "Ergenlikte Skolyoz; Skolyoz yani omurganın sağa veya sola eğrilmesi, her yaşta olabilse de en çok ergenlik çağında en çok da bayanlarda görülmektedir. Bu nedenle de çocuğun omurgasının büyüme tamamlanıncaya kadar düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Ergenlik skolyozun da tedavinin başarılı olabilmesi için erken teşhis çok önemlidir. Genellikle ailelerin farkına varmaması sonucunda geç teşhis edilen bu hastalık hem sağlığı hem de estetik görüntüyü bozabilen ciddi bir rahatsızlıktır. Ergenlik dönemindeki skolyoz, tüm skolyoz hastalarının %70'ini oluşturmaktadır. Hastalıklarının ilerleyen safhalarında bel ve sırt ağrısı, akciğer fonksiyon bozuklukları olabilmektedir. Kişiye ruhsal bozukluklar ve kendi görüntüsünü beğenmeme gibi sorunlar yaratabilmektedir. Omurgadaki eğrilikler yüzünden ergen kişi kemerini takamayacak hale gelebilmektedir. Rahatsızlığı ergenliği tehdit eden bir rahatsızlıktır.

Ergenlikte Gelişen Skolyozun Neden Olur?

En riskli dönem büyümenin hızlı olduğu adetin görülmesinden önceki süreçtir. Has tanısı ayakta çekilen tüm omurgayı içine alan röntgen ve doktor muayenesi ile belirlenmektedir. Ergenlik çağı skolyozu sık olarak belde, sırtta eğrilik şeklinde görülmektedir. Skolyozun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Büyüme çevresel faktörler ergenlik rahatsızlığı tetikleyen nedenler arasındadır.

Ergenlikte Skolyoz Zamanla İlerler mi?

Ergenin yaşı ne kadar küçük olursa ve omurgadaki eğrilik ne kadar büyükse, ilerleme o kadar hızlı olmaktadır. Ergenlik skolyozunda en riskli dönem boyunun uzamasındaki dönemdir. Ergenlikte rahatsızlığın kendiliğinden geçmeyeceği için ergen kişinin doktor tedavisi olması gerekmektedir.

Ergenlikte Skolyoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

20 derecelik altında ve iskelet sisteminin tamamlanmaya yakın ergenlerde sadece gözlem ve belirli aralıklarla kontrol yeterli olmaktadır. 20 derece ve üzerinde olan skolyoz rahatsızlığı için korse tedavisi uygulanmaktadır. Korse aktif olan iskelet büyümesi sırasında eğriliğin artmasını engellemek için destek olarak kullanılmalıdır. Korse tedavisi uzun süre kullanılmamalıdır. Aksi takdirde faydadan çok zararlı olacaktır. 40 derecenin üzerindeki skolyoz için ergen kişinin cerrahi yolla tedavi olması gerekmektedir. Hastaya özel olarak hazırlanan fizik terapist tarafından egzersizler hazırlanmalı ve kişinin bu hareketleri düzenli olarak yapması faydalı olmaktadır.
" } ] }