{ "title": "30 Derece Skolyoz", "image": "https://www.skolyoz.gen.tr/images/30-Derece-Skolyoz-71.png", "date": "21.01.2024 13:43:17", "author": "Muhammet Ali", "article": [ { "article": "
30 derece skolyoz, hastalığını belirli bir ilerleme gösterdikten sonra oluşan, vücut değişikliklerinin derecesinin belirlenmesine yardımcı olan sayısal bir değerdir. 30 derece skolyoz, göğüs kafesinde ve gövdede meydana gelen şekil değişikliklerine skolyoz denir. Hastalık genellikle genç bayanlarda görülmektedir. Yaşam kalitesini etkileyen skolyoz çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra genellikle on ve on beşli yaşlarda rastlanma ihtimali daha fazla olan bu hastalığın anne karnındaki faktörlerden dolayı da meydana gelebilmektedir. 30 derece skolyoz ilerlemiş olan hastalığın erken teşhisi ve erken müdahalesi oldukça önemlidir. Rahatsızlığın tedavisindeki amaç ise eğilme gösteren bölgenin ilerlemesini durdurmak ve eğilmeyi azaltmaktadır.

30 derece skolyoz neden olur?

Bu hastalığın meydana gelmesindeki en önemli etken doğumsal omurga kemik anomalileridir. Bunun yanı sıra travmalar, tümörler, nörolojik hastalıklar, kas hastalıkları ve bacakların boyunun eşitsizliği gibi nedenlerden dolayı da hastalık ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca hastalığın meydana gelmiş olduğu kişideki genetik faktörlerde bu rahatsızlığın oluşmasına neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra hastalığa neden olmuş olan faktörlerin birkaçının vücutta bir arada görülmesi mümkündür. Skolyoz 30 derece olan kişide en fazla kozmetik bozukluk görülmektedir. Bunun yanı sıra omuzlar arası eşitsizlik söz konusudur. Yani bir omuz diğerinden daha düşük bir seviye ulaşmaktadır. Bunun yanı sıra kürek kemiklerinde asimetri bozuklukları oluşabilir. Hastalığın tedavisinde uygulanabilecek birkaç yöntem vardır. Bu yöntemlerin en başında öne eğilme testi bulunmaktadır. Ayrıca inklinometre ile eğim acısı ölçümü de yapılabilir. Skolyoz hastalığının tedavisi için yapılacak işlemlerden ilki hastalığın hangi derece ulaştığını teşhis etmektir.

30 derece skolyoz ise hastanın cinsiyeti, yaşı, oluşmuş olan şekil bozukluğunun büyüklüğü ve ergenlik dönemine girilip girilmediği gibi unsurlar göz önünde bulundurularak tedavi süreci başlatılır. Oluşmuş olan eğimin ilerlemesini durdurmak, azaltmak ve tamamen tedavi etmek için genellikle konservatif tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntem ile postür, yürüme, solunum egzersizleri, siropraktik yöntemler ve fizyoterapötük inhibitör teknikler kullanılmaktadır. 30 derece skolyoz olan hastalarda kişiye özel düzeltici ortezleme yöntemi uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra hastalığın tedavisi için çeşitli spor hareketleri de mevcuttur. Bu hareketlerin sürekli ve düzenli olarak yapılması oldukça önemlidir.
" } ] }